Casestudies CUR-Leidraad

donderdag 9 februari 2012 1 reactie 582x gelezen

Voor belangrijke betonconstructies wordt meestal een aantoonbare levensduur geëist van 80, 100 of meer jaren. Ontwerpen op levensduur wordt dus steeds belangrijker. Om het ontwerpen op levensduur van gewapende betonconstructies mogelijk te maken is een goed instrument beschikbaar: CUR-Leidraad 1. Op Cementonline staat een artikel van dr.ir. Gert van der Wegen en dr. Michel Boutz (SGS INTRON), dat ingaat op ervaringen die zijn opgedaan in een aantal projecten met het toepassen van de leidraad.

Er worden twee (anonieme) cases beschreven die een beeld geven van de opgedane ervaringen in de praktijk met het toepassen van CUR-Leidraad 1 ‘Duurzaamheid van constructief beton met betrekking tot chloride-geïnitieerde wapeningscorrosie’: een viaduct en een tunnel.

 

De beide cases leveren aanvullende kwantitatieve informatie op basis waarvan beter gefundeerde keuzen kunnen worden gemaakt bij toekomstige projecten. Opgemerkt dient daarbij te worden dat de projectspecifieke omstandigheden wel kunnen afwijken van de uitgangspunten van de leidraad, en dat de invloed van sommige keuzen nog om een betere onderbouwing vraagt. Het is duidelijk dat deze CUR-Leidraad niet het eindstation is. Echter, met de terugkoppeling van praktijkervaringen is een goede stap gezet om het waardevolle instrument verder te ontwikkelen.

 

Het volledige artikel Casestudies CUR-Leidraad kunt u lezen in ons online archief.


Reacties

Reacties

hendrik 31/10/2012 07:13

Een simpele doeltreffende en zeer goedkope benadering om de levensduur "onbeperkt " te maken is gewoon een fatsoenlijke dekking op de wapening. Oude Engelse voorschriften: minimaal 40 mm. Het resultaat van extreme wapenings-dekking is te zien bij de onverwoestbare Duitse bunkers die nog steeds ons duinlandschap ontsieren.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

CUR-aanbevelingen is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.cur-aanbevelingen.nl - alle rechten voorbehouden.