CUR-Aanbeveling over poederkoolvliegas herzien

dinsdag 8 maart 2016 324x gelezen

Onlangs is CUR-Aanbeveling 94 herzien. Deze CUR-Aanbeveling 94:2016 is van toepassing op poederkoolvliegas, dat wordt gebruikt als toevoeging in mortel, beton en grout. Het gebruik in beton heeft betrekking op de toepassing in de betonmortel- en de betonproductenindustrie voor de bereiding van ongewapend, gewapend en voorgespannen beton.

In deze herziene versie zijn de definities, eisen, regels en keuringsmethoden voor vliegas, verkregen door het meestoken van secundaire brandstoffen, opgenomen. CUR-Aanbeveling 94:2016 moet worden gezien in samenhang met NEN-EN 450-1, NEN-EN 206 en NEN 8005. Met het verschijnen van deze CUR-Aanbeveling komt CUR-Aanbeveling 94, de derde herziene uitgave ‘Toepassing van poederkoolvliegas in mortel en beton’ uit 2007, te vervallen.

 

Poederkoolvliegas

CUR-Aanbeveling 94:2016 is van toepassing op poederkoolvliegas, dat wordt gebruikt als toevoeging in mortel, beton en grout. Poederkoolvliegas is een fijn poeder dat hoofdzakelijk uit bolvormige glasachtige deeltjes bestaat die, bij de verbranding van poederkool met of zonder meestoken van secundaire brandstoffen, zijn ontstaan. Het heeft puzzolane eigenschappen en bestaat hoofdzakelijk uit SiO2 en Al2O3, waarbij het gehalte aan reactief SiO2 ten minste 25% (m / m) bedraagt. Poederkoolvliegas wordt verkregen door elektrostatische of mechanische afscheiding van stofdeeltjes uit verbrandingsgassen van poederkool gestookte ketels met of zonder meestoken van secundaire brandstoffen.

 

Online beschikbaar

CUR-Aanbeveling 94:2016 is als digitale versie te bestellen, als papieren versie te bestellen en voor CUR-Aanbevelingen-abonnees direct online te raadplegen en te downloaden.


Reacties

Reacties

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

CUR-aanbevelingen is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.cur-aanbevelingen.nl - alle rechten voorbehouden.