Herziening CUR-100 ‘Schoon beton’ eind 2013 gereed

dinsdag 23 oktober 2012 5064x gelezen

CUR-Aanbeveling 100, een veel gebruikt hulpmiddel om schoon beton te specificeren en te beoordelen, wordt grondig herzien. Eind 2013 zal het nieuwe document gereed zijn.

De introductie van CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoon beton’ in 2004 heeft destijds nogal wat opschudding veroorzaakt. Niet meteen. Maar toen kort daarna bestekken op de markt kwamen waarin werd gesteld dat de esthetische kwaliteit van schoon beton moest voldoen aan ‘CUR 100’ begon het bij bouwbedrijven en de betonindustrie door te dringen dat er wat te doen was. Vooral de Grijsschaal Beton was een verrassing voor velen. Gaandeweg zijn partijen vertrouwd geraakt met dit hulpmiddel om schoon beton te specificeren en te beoordelen. CUR100 is een begrip geworden. Er wordt beter nagedacht en gediscussieerd over de kwaliteitsbeheersing van schoon beton.

De omvangrijke praktijkervaring is gebruikt voor verbetering van het document. Sinds eind 2010 is gewerkt aan die opgave, en eind 2013 zal het nieuwe document gereed zijn.

 

Gestreefd is naar eenvoud, niet naar allesomvattende regelingen. De klassen B1 (maximaal haalbaar voor in het werk gestort beton) en B2 (maximaal haalbaar voor prefab beton) zijn nu expliciet voor glad, grijs beton, terwijl een klasse B9 is toegevoegd voor oppervlakken met andere texturen.

Ook de Grijsschaal Beton is aangepast. Lichte tinten zijn toegevoegd, terwijl de donkerste zijn vervallen.

Verwacht wordt dat eind 2013 de nieuwe CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoon beton’ wordt geïntroduceerd.

 

Nadere informatie: Stichting CUR, Gouda; Erwin Vega.


Reacties

Reacties

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

CUR-aanbevelingen is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.cur-aanbevelingen.nl - alle rechten voorbehouden.