CUR-Aanbeveling 075
Vervormingscriteria en meetmethoden van minerale afdichtingslagen

artikel

Afdichtingslagen op en onder afvalstorten kunnen worden blootgesteld aan ongelijkmatige zetting van de onderbouw, waardoor druk- en trekspanningen in het materiaal ontstaan. Uiteindelijk kunnen deze spanningen leiden tot bezwijken van de afdichtingsconstructie, waarbij open scheuren ontstaan. In dat geval zal de afdichtende functie verminderen of zelfs teniet worden gedaan.

Van minerale afdichtingslagen wordt geëist dat ze zonder functieverlies ongelijkmatige zakking van de onderbouw moeten kunnen volgen. Als maat voor dit vermogen is in de 'Richtlijnen voor dichte eindafwerking op afval- en reststofbergingen' (Ministerie VROM, Publicatiereeks Bodembescherming nummer 1991/2) opgenomen dat de plasticiteitsindex van het minerale afdichtingsmateriaal ten minste 35 % dient te bedragen.

Bestel deze CUR-aanbeveling

Factuuradres

Bezorgadres

Deze aanbeveling downloaden? de volledige aanbeveling is gratis beschikbaar voor CUR leden. Log in om deze te kunnen zien. Nog geen lid? Bekijk onze lidmaatschappen.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je CUR-Aanbevelingen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2021 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren