CUR-Aanbeveling 103
Windtunnelonderzoek

artikel

Voor de bepaling van ontwerp-windbelastingen op (hoge) gebouwen en onderdelen ervan

Windbelasting speelt een dominante rol bij het constructieve ontwerp van (hoge) gebouwen en onderdelen ervan. Naast een berekening volgens normbladen, kan windtunnelonderzoek een belangrijk hulpmiddel zijn bij de berekening. Windtunnelonderzoek is bij hoogbouw, en meer in het algemeen bij slanke gebouwen, dan ook zeer wenselijk. De huidige bouwregelgeving sluit op deze wenselijkheid niet goed aan en staat het doelmatig gebruik van windtunnelonderzoek in de weg. Dit kan Leiden tot het willekeurig goed of afkeuren van uit windtunnelonderzoek bepaalde waarden. Deze situatie is zowel voor de veiligheid als voor de economie een slechte zaak. Ten tijde van het opstellen van deze CUR-Aanbeveling werd in NEN-commissie 351 001 01 'TGB Basiseisen en belastingen' een wijziging voorbereid, waarin windtunnelonderzoek is aangewezen als mogelijke bepalingsmethode voor de windbelasting op gebouwen en onderdelen ervan.

Bestel deze CUR-aanbeveling

Factuuradres

Bezorgadres

Deze aanbeveling downloaden? de volledige aanbeveling is gratis beschikbaar voor CUR leden. Log in om deze te kunnen zien. Nog geen lid? Bekijk onze lidmaatschappen.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je CUR-Aanbevelingen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2024 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren