CUR-Aanbeveling 108:2013
Ontwerp en uitvoering van mortelvoegen in prefab betonconstructies

artikel

Derde, herziene uitgave september 2013

Mortelvoegen worden al zolang toegepast als er sprake is van geprefabriceerd beton. Voor de berekening van mortelvoegen zijn in artikel 9.17.3 van NEN 6720:1995 (VBC 1995) bepalingen opgenomen. In deze bepalingen is de sterkte van de mortelvoegen afhankelijk gesteld van de wijze van aanbrengen van de mortelvoeg. Daarbij wordt voor elementen die worden geplaatst in een speciebed (‘stelmortelvoegen’) gerekend met een reductie van de sterkte van de mortelvoeg tot 30 % (k1=0,3). Dit resulteert in een lage waarde voor de druksterkte van de voeg, die ook al lang ter discussie staat. Zeker met de huidige voegmortels met sterk verbeterde thixotrope eigenschappen is de factor k1=0,3 zeer laag.

Bestel deze CUR-aanbeveling

Factuuradres

Bezorgadres

Deze aanbeveling downloaden? de volledige aanbeveling is gratis beschikbaar voor CUR leden. Log in om deze te kunnen zien. Nog geen lid? Bekijk onze lidmaatschappen.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je CUR-Aanbevelingen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2024 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren