CUR-Aanbeveling 119:2016
Specialistische instandhoudingstechnieken - vullen en injecteren van scheuren, naden en holle ruimten in beton

artikel

Deze CUR-Aanbeveling vormt de verbindende schakel tussen de Europese normserie NEN-EN 1504 “Producten en systemen voor de bescherming en reparatie van betonconstructies” en het injecteren van beton zoals gewoonlijk in de Nederlandse praktijk. Deel 5 van NEN-EN 1504 gaat specifiek in op vullen en injecteren, waarbij het accent ligt op de eisen aan de te gebruiken materialen. Onderscheid wordt bijvoorbeeld gemaakt in eisen aan producten die bedoeld zijn om scheuren of holten te vullen en producten die bedoeld zijn voor het constructief verlijmen van scheuren in beton.

In Nederland is veel gebruik gemaakt van CUR-Aanbeveling 56 “Injecteren van scheuren in beton-constructies met kunsthars injectievloeistoffen”. Deze CUR-Aanbeveling stelt niet alleen eisen aan de materialen, maar gaat ook in op de uitvoering van injectiewerk en keuring van het werk. Het naast elkaar gebruiken van CUR-Aanbeveling 56 en de Europese norm kan leiden tot tegenstrijdige eisen en zeker tot onduidelijkheid. Om die reden is besloten CUR-Aanbeveling 56 in te trekken en een nieuwe CUR-Aanbeveling op te stellen die de verbindende schakel vormt tussen de Europese norm en de Nederlandse praktijk. Deze CUR-Aanbeveling 119:2016 is daarvan het resultaat.

De aanvullingen en wijzigingen ten opzichte van deel 5 van NEN-EN 1504 zoals opgenomen in deze CUR-Aanbeveling betreffen onder meer:

  • Een indeling in drie uitvoeringsklassen:I-1 constructief verlijmen van scheuren, naden enholle ruimten in beton;

  • I-2 technisch afdichten van scheuren, naden enholle ruimten in beton;

  •  I-3 technisch afdichten door aanbrengen van eenmembraan achter het beton.

Bestel deze CUR-aanbeveling

Factuuradres

Bezorgadres

Deze aanbeveling downloaden? de volledige aanbeveling is gratis beschikbaar voor CUR leden. Log in om deze te kunnen zien. Nog geen lid? Bekijk onze lidmaatschappen.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je CUR-Aanbevelingen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2024 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren