CUR-Aanbeveling 002
Voorspanstaal en voorspanelementen, bescherming en verwerking

artikel

Voorspanstaal en voorspanelementen zijn producten, waaraan door de fabrikant tijdens het gehele proces van vervaardiging veel zorg wordt besteed. Die zorg is uiteraard in de eerste plaats gericht op het bereiken van aile in de desbetreffende normen omschreven eigenschappen. Daarnaast worden deze producten tijdens vervaardiging en transport uitermate zorgvuldig behandeld om mechanische beschadigingen of chemische aantasting te voorkomen. Dat wordt dan niet gedaan omdat de invloed daarvan direct nadelige invloeden zou hebben op de mechanische eigenschappen, maar veeleer omdat dit tijdens de verdere verwerking tot schade kan leiden en omdat het langeduur gedrag ernstig in nadelige zin wordt beïnvloed. Het spreekt welhaast vanzelf, dat deze zorg voor de producten na aflevering door de afnemen zou moeten worden voortgezet. Uit de praktijk zijn echter vele voorbeelden bekend waaruit blijkt dat het daaraan nog wel eens schort. Werkgroep 3 'Voorspanstaal' van voorschriftencommissie 4 'Voorgespannen beton', die aan een herziening van NEN 3868 'Voorspanstaalwerkt, zal daarom in een bijlage van de tweede druk van NEN 3868 een aantal aanbevelingen geven betreffende vervoer, opslag en verwerking van voorspanstaal. Naar verwachting zal de herziene uitgave van NEN 3868 in 1984 verschijnen. In verband met het belang van deze aspecten, heeft het CUR-VB-bestuur besloten reeds nu aanbevelingen voor de bescherming van voorspanstaal en voorspanelementen, die geïnjecteerd worden, in de vorm van een CUR-VB-Aanbeveling te publiceren. De inhoud van deze Aanbeveling is gebaseerd op het artikel van ir.J.P. Koster, destijds lid van werkgroep 2 'Voorspanning met aanhechting (VMA)' van voorschriftencommissie 4, in Cement XXXIII (1981) nr. 2. Behalve door werkgroep 2 wordt deze Aanbeveling gesteund door werkgroep 3 'Voorspanstaal' en werkgroep 4 'Veranderingssystemen' van deze voorschriftencommissie. Deze Aanbeveling wordt eveneens gesteund door de begeleidingscommissie 'Betonstaal/voorspanstaal/voorspansystemen', ingesteld door de Betonvereniging in het kader van de samenwerking tussen de Betonvereniging en KOMO.

Bestel deze CUR-aanbeveling

Factuuradres

Bezorgadres

Deze aanbeveling downloaden? de volledige aanbeveling is gratis beschikbaar voor CUR leden. Log in om deze te kunnen zien. Nog geen lid? Bekijk onze lidmaatschappen.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je CUR-Aanbevelingen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2021 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren